Tennessee Permit Practice Test

Free sample 50 Question Driving Test

These practice Learner’s / Permit Tests were designed to help improve your driving skills and your chances of passing the written driving permit test. TN permit practice test questions and answers help the new driver study for and pass the Driver's License Written Test required to obtain a Learner's Permit.

Practice for your drivers license test for the State of Tennessee. Get ready for a knowledge or road test. Tests are very useful!!!

Find the Tennessee  Drug and Alcohol Permit Practice  Test Questions & Answers, after the road sign test questions. Please scroll the page down*.


Tennessee Road Sign Test

Q 1. This is a 'Curves on the Road' sign.



a) True
b) False

ANS: True






Q 2. This is a 'No Trucks Allowed' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 3.
This is a 'Road Entering A Curve Ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 4. This is a 'Road Shoulder Much Higher Than Road Surface' road sign.

a) True
b) False

ANS: False








Q 5. This is a 'Right Turn Not Allowed' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 6. This is a 'Two-way Traffic' road sign.

a) True
b) False

ANS: False



Q 7. This sign indicates that bicyclists should not use this road.

a) True
b) False

ANS: True








Q 8. This is a 'Steep Hill Ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 9. The broken yellow lines on the pavement mean that passing is not allowed.

a) True
b) False

ANS: False






Q 10. This is a 'Yield' sign.

a) True
b) False

ANS: False







Q 11. This is a 'Highway Exit' road sign.

a) True
b) False

ANS: False



Q 12. What does this sign mean?

a) 4 way stop ahead.
b) An intersection of roads ahead.
c) Divided roadway.
d) Yield ahead.
e) None of the above.

ANS: An intersection of roads ahead.

Q 13. Yellow signs with black lettering like the one above are called regulatory signs.

a) True
b) False

ANS: False








Q 14. This is a 'Roundabout Ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 15. This sign means which of the following?

a) Runaway trucks
b) Hill
c) Truck parked on right triangle ahead
d) Truck crossing
e) None of the above.

ANS: Hill


Q 16. This is a 'Radio Station Ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: False








Q 17. What kind of sign is this?

a) Warning sign
b) Regulatory sign
c) Construction sign
d) Guide sign
e) None of the above.

ANS: Regulatory sign


Q 18. This is a 'Commercial Vehicles Only' road sign.

a) True
b) False

ANS: False








Q 19. This sign means which of the following?

a) Stop
b) Stop if going straight
c) Stop ahead
d) No stop if proceeding straight
e) None of the above.

ANS: Stop ahead


Q 20. This sign means which of the following?

a) Look to your left
b) Stop if turning left
c) Curve to the left
d) Sharp turn to the left
e) None of the above.

ANS: Sharp turn to the left


Q 21.  Which sign above means two-way-traffic?

a) A.
b) B.
c) C.
d) None of the above.

ANS: C.

Q 22. This is a 'Do Not Park' road sign.

a) True
b) False

ANS: False








Q 23. Put the signs above in proper order from left to right.

a) Yield, school zone, construction.
b) School zone, construction, no passing.
c) Pass with care, construction, yield.
d) No passing, slow moving vehicle, yield.
e) No passing, construction, yield.

ANS: No passing, slow moving vehicle, yield.

Q 24. This is a 'Narrow Bridge Ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: True








Q 25. What does this sign indicate?

a) Slippery when wet
b) A winding road ahead
c) A right turn ahead
d) A hill ahead

ANS: Slippery when wet






Q 26. This sign means:

a) Medical services ahead
b) There is a "T" intersection ahead
c) Another road crosses yours ahead


ANS: Another road crosses yours ahead

HINT: A four-way intersection is ahead. You should be ready to yield the right-of-way.

Q 27. What does a flashing yellow light mean?

a) Pedestrian crossing.
b) School Crossing.
c) Stop, then proceed with caution.
d) Proceed with caution.
e) None of the above.

ANS: Proceed with caution.


Q 28. Yellow diamond signs with black letters or symbols are what kind of signs?

a) Destination
b) Service
c) Route
d) Reference
e) Regulatory
f) Warning

ANS: Warning

Q 29. A steady red traffic light means you must come to a complete stop until the intersection is clear to proceed.

a) True
b) False

ANS: False





Q 30. A traffic light changes from green to yellow as you approach an intersection. What should you do?

a) Keep going at your current speed.
b) Stop before the intersection.
c) Stop, even if in the intersection.
d) Speed up to beat the light before it turns red.
e) None of the above.

ANS: Stop before the intersection.


Q 31. This is a 'T-Intersection ahead' road sign.

a) True
b) False

ANS: False










For More Tennessee Permit Practice Test Questions & Answers click Here ►


Tennessee Drug and Alcohol Permit Practice Test Answers:

Q 1. When taking any medicine, you should:

a) consult your doctor about the effects before driving
b) have someone follow you home
c) keep your window open and drive more slowly

ANS: consult your doctor about the effects before driving

HINT: When taking medicine, have your doctor explain how the drug will affect your ability to drive safely.

Q 2. Alcohol in any concentration is:

a) a stimulant
b) a depressant
c) neither of the above

ANS: a depressant

HINT: Alcohol, in any concentration, is a depressant and not a stimulant.

Q 3. If you have a BAC of .10%, you are _______ times more likely to cause an accident than if you were sober.

a) 3
b) 5
c) 7

ANS: 7

HINT: With a .10% BAC, you are 7 times more likely to cause a crash than if you were sober.

Q 4. If you have had several beers before driving, the effects of alcohol will be reduced only by:

a) taking a cold shower
b) waiting several hours
c) drinking several cups of coffee

ANS: waiting several hours

HINT: You can only reduce the effects of alcohol by waiting several hours before driving.

Q 5. The amount of alcohol in the blood is referred to as:

a) implied consent (IC)
b) blood alcohol concentration (BAC)
c) rate of alcohol consumption (RAC)

ANS: blood alcohol concentration (BAC)

HINT: Blood alcohol concentration (BAC) is the amount of alcohol contained in the blood.

Q 6. Driving under the influence (DUI) for a first conviction is determined by which blood alcohol concentration?

a) 0.05%
b) 0.08%
c) 50%

ANS: 0.08%

HINT: Drivers are considered to be under the influence (DUI) for a first conviction at a blood alcohol concentration of .08% or more.

Q 7. Which of the following substances can affect the ability to drive?

a) tranquilizers, marijuana and sedatives
b) cough syrups and cold tablets containing codeine or antihistamines
c) all of the above

ANS: all of the above

HINT: Any of the listed substances can affect the mental and physical skills needed for safe driving.

Q 8. Special studies show that all fatal crashes involving alcohol in Tennessee:

a) have increased
b) have decreased
c) have remained steady

ANS: have decreased

HINT: Statistics reveal that over the past few years Tennessee's rate of fatal crashes involving alcohol has decreased to about one-third.

Q 9. The DUI law states that upon a second conviction the violator will serve not less than:

a) 5 days in jail
b) 20 days in jail
c) 45 days in jail

ANS: 45 days in jail

HINT: For a second DUI conviction, the violator will serve not less than 45 days in jail.

Q 10. The DUI law states that upon first conviction the penalty will be:

a) a $100.00 fine, 24 hours in jail and 6 months revocation
b) a $500.00 fine, 12 hours in jail and 3 months revocation
c) a $350.00 fine, 48 hours in jail and 1 year revocation

ANS: a $350.00 fine, 48 hours in jail and 1 year revocation

HINT: The minimum penalty for first DUI conviction is $350.00 fine, 48 hours in jail and 1 year license revocation.

Q 11. Which of the following driving skills is/are affected by the use of alcohol and/or drugs?

a) alertness
b) coordination
c) both of the above

ANS: alertness

HINT: Alertness and coordination are both affected by use of alcohol and/or drugs.

Q 12. If you are operating a motor vehicle while under the influence of a drug or alcohol and you are involved in a crash that results in a death of another person(s), you may:

a) be charged with vehicular homicide
b) if convicted, be fined and sentenced to a term in prison
c) both of the above

ANS: both of the above

HINT: Both penalties may result if you are under the influence of drugs or alcohol and involved in a crash causing the death of another.

Q 13. Driving while under the influence of drugs carries:

a) the same penalty as for alcohol
b) absolutely no penalty
c) a lesser penalty than for alcohol

ANS: the same penalty as for alcohol

HINT: Driving while under the influence of drugs carries the same penalty as for alcohol.

Q 14. If you have had three beers in the past hour, about how long will it take for all the alcohol to leave your blood stream?

a) one hour
b) two hours
c) three hours

ANS: three hours

HINT: It takes about 3 hours to cancel the intoxicating effect of 3 beers.

Q 15. Select the statement below that is false:

a) The more a person weighs, the more alcohol it takes to raise their BAC
b) If people weigh the same amount, the one with more body fat will show signs of intoxication first
c) Drinking three drinks in one hour affects you just the same as drinking three drinks in three hours

ANS: Drinking three drinks in one hour affects you just the same as drinking three drinks in three hours

HINT: The more you drink in a fixed amount of time, the higher the BAC. Thus three drinks in one hour will affect you more than three drinks in three hours.

Q 16. A broken white line on the road represents:

a) lanes of traffic moving in opposite directions
b) a stop line at intersections
c) an edge of the roadway
d) lanes of traffic moving in the same direction

ANS: lanes of traffic moving in the same direction

HINT: Broken white lines represents traffic moving in the same direction. Broken white lines between lanes of traffic mean you may cross the lines to pass or change lanes, if it is safe to do so.

Q 17. If your vehicle begins to skid, you must turn your steering wheel:

a) in the direction you want the vehicle to go, or in the direction of the skid
b) toward the left
c) in the opposite direction you want the vehicle to go
d) toward the right

ANS: in the direction you want the vehicle to go, or in the direction of the skid

HINT: If your vehicle begins to skid, you must turn your steering wheel in the direction you want the vehicle to go until the vehicle slows.

Q 18. If you see a blind pedestrian, who is crossing with a guide dog or white cane with a red tip, you should:

a) reduce your speed and move slowly
b) turn on your headlights to alert the pedestrian
c) stop at least 10 feet away from the pedestrian
d) blow your horn to alert the pedestrian

ANS: stop at least 10 feet away from the pedestrian

HINT: If you see anyone in the roadway with a guide dog or a white cane, stop at least ten feet away, until the person is off the roadway. Do not use your horn, as it could startle the blind pedestrian.

Q 19. To prevent your vehicle from rolling downhill, you must _________ when you leave your vehicle parked on a downhill parallel to a curb.

a) turn the front wheels away from the curb
b) keep the front wheels parallel to the curb
c) turn the front wheels toward the left
d) turn the front wheels toward the curb

ANS: turn the front wheels toward the curb

Q 20. Tennessee law requires that upon approach of an emergency vehicle, all traffic meeting or being overtaken must:

a) stop immediately in their lane of travel
b) stop close to the left edge of the road
c) reduce speed and move slowly
d) yield the right-of-way and stop close to the right edge of the road

ANS: yield the right-of-way and stop close to the right edge of the road

HINT: Tennessee law requires that upon the approach of an emergency vehicle, all traffic meeting or being overtaken must yield the right-of-way and shall immediately drive to a position parallel to, and as close as possible to the right edge or curb of the roadway, clear of any intersection, and stop. Vehicles must remain stopped until the emergency vehicle has passed or directed by a police officer.

Q 21. You must maintain a safe following distance from the vehicle ahead of you by using:

a) the three-second rule
b) the four-second rule
c) the two-second rule
d) the one-second rule

ANS: the two-second rule

Good drivers maintain a safe following distance or space cushion to have a better view of the road. The more space you allow between your car and the car ahead, the more time you will have to see and anticipate traffic hazards, or accidents down the road. Remember to always use the two-second rule.

Q 22. If another driver tries to pass you, you are required to:

a) increase your speed and prevent the other driver from passing
b) move to the right, slow down and allow the driver to pass on your left
c) move to the left and allow the driver to pass on your right
d) stop your vehicle and allow the driver to pass on your left

ANS: move to the right, slow down and allow the driver to pass on your left

HINT: Provide more space to the passing vehicle.

Q 23. According to Tennessee driving law, it is illegal for any driver who is 21 or above to have a blood alcohol concentration (BAC) of:

a) .08 or more
b) .03 or more
c) .02 or more
d) .05 or more

ANS: .08 or more

Q 24. If you miss your exit on an interstate highway, you must:

a) proceed to the next exit
b) make a U-turn to reach the exit
c) back up to reach the exit
d) stop and seek help from other drivers

ANS: proceed to the next exit

HINT: If you miss your exit on an interstate highway, you must never back up or make a U-turn. Instead, proceed to the next exit, get off and re-enter the highway in the other direction.

Q 25. When you plan to turn beyond an intersection, you must give a turn signal:

a) just before the turn
b) while you are in the intersection
c) before reaching the intersection
d) none of the above

ANS: while you are in the intersection

HINT: If you plan to turn beyond an intersection, do not signal until you are in the intersection. If you signal earlier, another driver may think you intend to turn at the intersection and might pull into your path.

See for More Tennessee Permit Practice  Test Question and answers 

Q 26. Which of the following is true about driving speed?

a)    There is no state law for minimum speed
b)    The faster the speed, the less control you have of your vehicle
c)    When you drive twice as fast, it takes twice the distance to stop

ANS: The faster the speed, the less control you have of your vehicle

HINT: It's difficult to control your vehicle if you are going at fast speed. There are high chances of loosing control over your vehicle if you try to slow down your high speed vehicle.

Q 27. If an oncoming driver is heading toward you in your lane, you should:

a)    Steer Right, Blow Your Horn, And Accelerate
b)    Steer Right, Blow Your Horn, And Brake
c)    Stay In The Center Of Your Lane, Blow Your Horn, And Brake

ANS: Steer Right, Blow Your Horn, And Brake

Q 28. You may legally park your car in front of a driveway:

a)    If the driveway is in front of your house
b)    As long as it is not parked for longer than 15 minutes
c)    Under no circumstances

ANS: Under no circumstances

Q 29. Blocking an intersection during "rush hour" traffic is not permitted:

a)    Unless you entered the intersection on a green light
b)    Under any circumstances, even if your light is green
c)    Unless you have the right-of-way or a green light

ANS: Under any circumstances, even if your light is green

HINT: Blocking intersection during peak hours is prohibited and subject to heavy fine.

Q 30. You must make a full stop before you cross railroad tracks when:

a)    You don't have room to completely cross the tracks
b)    The crossing is located in a city or town with frequent train traffic
c)    There are no warning signals or gates at the crossing

ANS:  You don't have room to completely cross the tracks.

HINT: Always stop before you cross railroad tracks when you don't have room on the other side to completely cross the tracks.

Q 32. Tailgating other drivers (driving too close to their rear bumper):

a)    Can frustrate other drivers and make them angry
b)    Cannot result in a traffic citation
c)    Reduces accidents by preventing you from being 'cut off

ANS: Can frustrate other drivers and make them angry

Q 33. You have been involved in a minor traffic collision with a parked vehicle and you can't find the owner. You must:

a)    Leave a note on the vehicle
b)    Report the accident without delay to the city police or, in unincorporated areas, to the highway patrol
c)    Both of the above

ANS: Both of the above

Q 34. You are traveling on a road with only one lane in your direction. Many cars are pulling out to pass you. You should:

a)    Use a turnout area so the other vehicles can pass you
b)    Pull onto the right shoulder of the road, but continue driving
c)    Maintain your speed and lane position

ANS: Pull onto the right shoulder of the road, but continue driving

Q 35. Where should you stop your vehicle when there is no limit line?

a)    Out far enough to see cross traffic
b)    At the corner
c)    After the crosswalk

ANS: At the corner

HINT: If there is no limit line, signal and stop for a red traffic light at the corner before entering the intersection.

Q 36. You must yield to a pedestrian using a white cane or guide dog:

a)    Only when the dog is leading the person across a street
b)    Except when they are being helped by a person who can see
c)    Always, even if the pedestrian is not obeying traffic controls

ANS: Always, even if the pedestrian is not obeying traffic controls

Q 37. If you are driving behind a motorcycle, you must:

a)    Allow the motorcycle to use a complete lane
b)    Allow the motorcycle to use only half a lane
c)    Pass in the same lane where the motorcycle is driving

ANS: Allow the motorcycle to use a complete lane

Q 38. The intersection has a stop sign. Where should you first stop?

a)    At the crosswalk or limit line
b)    After the crosswalk
c)    Out far enough to see cross traffic

ANS: At the crosswalk or limit line

Q 39. You sold your vehicle. You must notify _______ within 5 days.

a)    Your insurance company
b)    DMV
c)    Your automobile club

ANS: DMV

Q 40. Anything that requires you to _______ could cause you to crash.

a)    Take Your Hands Off The Wheel
b)    Take Your Attention Away From The Driving Task
c)    All Of The Above

ANS: All Of The Above

Q 41. You should use a turnout lane when:

a)    You want to pass another driver
b)    You want to make a U-turn
c)    Faster drivers want to pass you

ANS: Faster drivers want to pass you

Q 42. When you are merging onto the freeway, you should be driving:

a)    At or near the same speed as the traffic on the freeway.
b)    5 to 10 mph slower than the traffic on the freeway.
c)    The posted speed limit for traffic on the freeway.

ANS: At or near the same speed as the traffic on the freeway.

Q 43.When driving on wet roads, you should:

a)    Drive The Speed Limit
b)    Drive Slightly Faster Than The Speed Limit
c)    Drive 5 To 10 Miles Below The Speed Limit

ANS: Drive 5 To 10 Miles Below The Speed Limit

Q 44. Which of these statements is true about driving and taking drugs?

a)    Most drugs taken for headaches or colds can make a person drowsy
b)    Drugs and alcohol can be used at the same time
c)    Prescription drugs are safe to take at any time

ANS: Most drugs taken for headaches or colds can make a person drowsy

Q 45. This lane in the middle of a two-way street is used to:

a)    Pass other vehicles when there is no oncoming traffic
b)    Make right turns when there is no oncoming traffic
c)    Begin or end left turns, or start a permitted U-turn

ANS: Begin or end left turns, or start a permitted U-turn

Q 46. You are on the freeway and traffic is merging into your lane. you should:

a)    Make room for the merging traffic, if possible
b)    Always slow down to let the vehicles merge
c)    Maintain your speed and position

ANS: Make room for the merging traffic, if possible

HINT: You should give room to traffic merging into freeway depending on distance between your vehicle and the vehicle in front and behind your vehicle. If there is enough space both ways, then you should give room to merging vehicles.

Q 47. Which of the following is true about safety belts and accidents?

a)    They trap you in your car if it catches on fire in an accident
b)    They keep you from being thrown clear to safety, which lowers your chances of surviving accidents
c)    They increase your chances of survival in most types of accidents

ANS: They increase your chances of survival in most types of accidents

Q 48. If a vehicle using high beams comes toward you, you should look towards _____ of the road.

a)    Either side
b)    The right side
c)    The left side

ANS: The right side

Q 49. You can drive in a carpool lane if you:

a)    Are driving an empty 15 passenger van
b)    Have the minimum number of passengers shown on the sign
c)    Want to pass the vehicle ahead

ANS: Have the minimum number of passengers shown on the sign

HINT: "High Occupancy Vehicle" lane, or car-pool lane is to move more people rather than more cars. Each vehicle that travels on a car pool lane must carry the minimum number of people posted at the entrance signs. Usually that means at least two people, or in some cases three people. Each child counts as an occupant, but pets, infants still in the womb, inflatable dolls or ghosts do not :-). Violators are subject to fine.

Q 50. You are almost through an intersection when you realize you want to turn left instead of going straight. What should you do now?

a)    Stop in the intersection until it is safe to make the left turn
b)    Continue to the next intersection and find a route to work your way back
c)    Back up, check for other vehicles, and make the left turn

ANS: Continue to the next intersection and find a route to work your way back

HINT: You can not change lanes in middle of intersection, and so you should continue driving through the next intersection and then make your way back to the correct route.



See for More Tennessee Permit Practice  Test Question and answers 

1 comment:

  1. TN permit practice test questions and answers help the new driver study for and pass the Driver's License Written Test required to obtain a Learner's Permit. CDL Practice Test

    ReplyDelete