Tennessee Permit Practice Test answers

Tennessee Permit Practice  Test Question and answers for your DMV driving test


Q 1. If the rear of your vehicle starts to skid left, you should:

a)    Steer Left
b)    Hit Your Brakes
c)    Accelerate

ANS: Steer Left

Q 2. Teenage drivers are more likely to be involved in a car crash when:

a)    They are driving with adult passengers
b)    They are driving with teenage passengers
c)    They are driving without any passengers

ANS: They are driving with teenage passengers

Q 3. You must notify DMV within 5 days if you:

a)    Are cited for a traffic violation
b)    Sell or transfer your vehicle
c)    Paint your vehicle a different color

ANS: Sell or transfer your vehicle

Q 4. It is illegal to block an intersection:

a)    Under any circumstances
b)    Unless you have the right-of-way
c)    Unless some of the cross traffic can get around you

ANS: Under any circumstances

Q 5. Which of the following statements about blind spots is true?

a)    They are eliminated if you have one outside mirror on each side of the vehicle.
b)    Large trucks have bigger blind spots than most passenger vehicles.
c)    Blind spots can be checked by looking in your rear view mirrors.

ANS: Large trucks have bigger blind spots than most passenger vehicles.

Q 6. What is the Basic Speed Law?

a)    Keeping up with the flow of traffic
b)    Never drive faster than it is safe for current conditions
c)    Never drive faster than posted speed limits

ANS: Never drive faster than it is safe for current conditions

HINT: Basic speed law states that no person shall drive a vehicle upon a highway at a speed greater than is reasonable or prudent having due regard for weather, visibility, the traffic on, and the surface and width of, the highway, and in no event at a speed which endangers the safety of persons or property.

Q 7. Driving Along the right-rear side of another vehicle is:

a)    Dangerous because you're probably in one of the driver's blind spots
b)    A good defensive driving technique to avoid driver's blind spots
c)    Recommended because it gives you an 'escape route'

ANS: Dangerous because you're probably in one of the driver's blind spots

Q 8. A solid yellow line next to a broken yellow line means that vehicles:

a)    In both directions may pass
b)    Next to the broken line may pass
c)    Next to the solid line may pass

ANS: Next to the broken line may pass

Q 9. You should signal continuously while turning because it:

a)    Is illegal to turn off your signal before completing a turn
b)    Lets other drivers know what your intentions are
c)    Is always dangerous to turn off your signal before completing a turn

ANS: Lets other drivers know what your intentions are

HINT: Signal your intention to turn, slow, or stop. When turning, you must signal continuously at least 100 feet before the turn and while you are stopped or waiting to turn.

Q 10. Which of the following is true about double parking?

a)    It is allowed if you are making a delivery
b)    It is illegal under all circumstances
c)    It is illegal unless you wait in the vehicle

ANS: It is illegal under all circumstances

Q 11. You may honk your horn when you:

a)    Have to stop quickly
b)    Are passing another car
c)    Have lost control of your car

ANS: Have lost control of your car

Q 12. If a driver looks like he or she is going to pull out in front of you, the safest thing to do is:

a)    Honk your horn and maintain your speed
b)    Slow or stop your car and use your horn
c)    Use your horn and swerve into the next lane

ANS: Slow or stop your car and use your horn

Q 13. You should not pass another vehicle:

a)    Where someone is likely to enter or cross the road
b)    On multi-lane freeways within 65 mph speed limits
c)    When a broken, yellow line is on the left side of your lane

ANS: Where someone is likely to enter or cross the road

Q 14. When should you NOT take your legal right-of-way?

a)    When other drivers want to drive faster
b)    When it helps prevent accidents
c)    Never, it confuses other drivers

ANS: When it helps prevent accidents

HINT: You should always practice common sense and follow defensive driving practices on the road. This include give up on your right of way if it helps you avoid an accident.


Q 15. You are driving at night on a dimly lit street and using high beams. You should dim your lights when you are within 500 feet of:

a)    A vehicle approaching you from behind
b)    An oncoming vehicle
c)    A sharp curve or hill

ANS: An oncoming vehicle

Q 16. An orange triangle on the back of a vehicle indicates that vehicle:

a)    Carries radioactive materials
b)    Travels at slower speeds than normal traffic
c)    Makes frequent stops

ANS: Travels at slower speeds than normal traffic

Q 17. You must use your headlights when other vehicles are not visible from _____ feet away.

a)    1000
b)    1500
c)    1800

ANS: 1000

Q 18. Which of these statements is true about blind spots?

a)    You only need to turn and look over your right shoulder for lane changes to the right or left
b)    Look over your right shoulder for a right lane change and your left shoulder for a left lane change
c)    Vehicles with two outside mirrors do not have blind spots

ANS: Look over your right shoulder for a right lane change and your left shoulder for a left lane change

Q 19. Which of these statements is true about drinking alcohol and driving?

a)    Drinking coffee just before driving helps get rid of alcohol
b)    If you are under the legal blood alcohol concentration limit, your driving isn't impaired
c)    Alcohol affects judgment and self control, needed for driving safely

ANS: Alcohol affects judgment and self control, needed for driving safely

HINT: Alcohol affects more and more of the brain as BAC builds up. The first part of the brain affected controls judgment and self-control. One of the bad things about this is it can keep drinkers from knowing they are getting drunk. And, of course, good judgment and self-control are absolutely necessary for safe driving.

Q 20. Roads become very slippery:

a)    When It Has Been Raining For An Hour Or More
b)    For The First 10 To 15 Minutes Of A Rain Storm
c)    Right After The Rain Has Stopped

ANS: For The First 10 To 15 Minutes Of A Rain Storm

Q 21. It is best to keep a space cushion:

a)    Only In Back Of Your Vehicle
b)    Only On The Left And Right Side Of Your Vehicle
c)    On All Sides Of The Vehicle

ANS: On All Sides Of The Vehicle

Q 22. When no signs, signals, or police tell you what to do at an intersection, the law states that:

a)    Drivers On The Right Must Yield To Drivers On The Left
b)    Drivers Going Straight Must Yield To Drivers Turning Left At The Intersection
c)    Drivers Turning Left Must Yield To Drivers Going Straight Through The Intersection

ANS: Drivers Turning Left Must Yield To Drivers Going Straight Through The Intersection

Q 23. You are approaching a railroad crossing with no warning devices and are unable to see 400 feet down the track in one direction. The speed limit is:

a)    15 mph
b)    20 mph
c)    25 mph

ANS: 15 mph

Q 24. At highway speeds, on a dry road, a safe following distance is at least:

a)    3 Seconds Of Following Distance From The Car Ahead Of You
b)    2 Seconds Of Following Distance From The Car Ahead Of You
c)    4 Seconds Of Following Distance From The Car Ahead Of You

ANS: 4 Seconds Of Following Distance From The Car Ahead Of You

Q 25. You hit a parked car and can't find the owner. What must you do?

a)    Call your insurance company when you get home
b)    Wait for the owner to return
c)    Leave a note with your name and address on the parked car

ANS: Leave a note with your name and address on the parked car

For More Questions click Here ►


Q 26. You just rear-ended the car in front of you. You were probably:

a)    Weaving in and out of traffic
b)    Following too closely
c)    Looking in your rear view mirror too often

ANS:    Following too closely

HINT: You should keep distance between your car and the car ahead to avoid such situation. You should practice the “3-seconds plus one” distance rule: count out the seconds between the vehicle in front of you and your vehicle using a landmark such as road sign. If you pass the same road sign fewer than three seconds after the car in front, you’re too close.

Q 27. When may a driver use a handicapped parking space?

a)    If a physically handicapped person is in the motor vehicle when it is parked.
b)    If a physically handicapped person is being delivered or picked up.
c)    If the vehicle displays a handicapped person placard or license plates.
d)    All of the above.
e)    None of the above.
   
ANS:    If the vehicle displays a handicapped person placard or license plates.

Q 28. Scanning and seeing events well in advance will help prevent what?

a)    Fatigue
b)    Distractions
c)    Panic stops
d)    Lane changes
e)    None of the above
   
ANS:    Panic stops

Q 29. On rainy, snowy, or foggy days when it begins to get dark, and when driving away from a rising or setting sun, it is a good time to?

a)    Check the tires.
b)    Put on your seatbelt.
c)    Turn on your headlights.
d)    Roll up the windows.
e)    None of the above.
   
ANS:    Turn on your headlights.

Q 30. Which of the following practices is not only dangerous but illegal to do while driving?

a)    Adjusting your outside mirrors manually.
b)    Wearing headphones that cover both ears.
c)    Putting on make-up.
d)    Eating and drinking coffee.
e)    Reading a map.
   
ANS:    Wearing headphones that cover both ears.

Q 31. If more than one vehicle arrives at the same time at a four way stop, which vehicle goes first?

a)    The first one that attempts to go.
b)    The vehicle on the left.
c)    The vehicle on the right.
d)    None of the above.
   
ANS:    The vehicle on the right.

Q 32. What do white painted curbs mean?

a)    Loading zone for freight or passengers.
b)    No loading zone.
c)    Loading zone for passengers or mail.
d)    No loitering.
e)    None of the above.
   
ANS:    Loading zone for passengers or mail.

Q 33. One of the most important things to remember about driving at night or in fog is to?

a)    Be ready to brake more quickly.
b)    Watch for cars at intersections.
c)    Drive within the range of your headlights.
d)    Use your high beams at all times.
e)    None of the above.
   
ANS:    Drive within the range of your headlights.

Q 34. How far ahead should you look when you are on the highway?

a)    3 to 5 seconds.
b)    5 to 10 seconds.
c)    10 to 15 seconds.
d)    15 to 20 seconds.
e)    None of the above.
   
ANS:    10 to 15 seconds.

Q 35. After drinking alcohol, coffee or a cold shower will lower your blood alcohol content.

a)    True
b)    False

ANS:    False

Q 36. What does an orange sign mean?

a)    State highway ahead.
b)    Merging lanes ahead.
c)    Construction work ahead.
d)    Divided highway ahead.
e)    None of the above.
   
ANS:    Construction work ahead.

Q 37. When more than one vehicle is stopped at an intersection, which vehicle has the right-of-way?

a)    The largest vehicle.
b)    The first vehicle that attempts to go.
c)    The first vehicle to arrive.
d)    The vehicle on the right.
e)    None of the above.
   
ANS:    The first vehicle to arrive.

Q 38. When should you obey instructions from school crossing guards?

a)    Only during school hours.
b)    Only if you see children present.
c)    Only if they are licensed crossing guards.
d)    Only at a marked school crosswalk.
e)    At all times.
   
ANS:    At all times.

Q 39. When a traffic signal light turns green, what should you do?

a)    Accelerate as quickly as possible.
b)    Yield to pedestrians.
c)    Count two seconds before accelerating.
d)    Do not move until another driver signals for you to go.
e)    None of the above.
   
ANS:    Yield to pedestrians.

Q 40. If you have a green light, but traffic is backed up into the intersection, what should you do?

a)    Enter the intersection and hope traffic clears before the light changes.
b)    Wait until traffic clears before entering the intersection.
c)    Try to go around the traffic.
d)    Sound your horn to clear the intersection.
e)    None of the above.
   
ANS:    Wait until traffic clears before entering the intersection.

Q 41. How many drinks does it take to affect your driving?

a)    1
b)    2
c)    3
d)    4
e)    5
   
ANS:    1

Q 42. If you see a stopped vehicle on the side of the road what should you do?

a)    Stop and offer assistance.
b)    Slow down and use caution when passing.
c)    Sound the horn to let them know you are about to pass them.
d)    Notify emergency services.
e)    None of the above.
   
ANS:    Slow down and use caution when passing.

Q 43. A solid white line indicates what part of the traffic lane on a road?

a)    It separates lanes of traffic moving in the opposite direction. Single white lines may also mark the right edge of the pavement.
b)    It separates lanes of traffic moving in the same direction. Single white lines may also mark the left edge of the pavement.
c)    It separates lanes of traffic moving in the same direction. Single white lines may also mark the right edge of the pavement.
d)    It separates lanes of traffic moving in the opposite direction. Single white lines may also mark the left edge of the pavement.
e)    None of the above.
   
ANS:    It separates lanes of traffic moving in the same direction. Single white lines may also mark the right edge of the pavement.

Q 44. The state examiner will check the person’s vehicle before beginning the driving test to:

a)    Make sure that the vehicle has the required equipment.
b)    Make sure that the vehicle is in safe operating condition.
c)    Check for cleanliness.
d)    A and C.
e)    A and B.
   
ANS:    A and B.

Q 45. Night driving is more dangerous because?

a)    Traffic signs are less visible at night.
b)    The distance we can see ahead is reduced.
c)    People are sleepy at night.
d)    Criminals come out at nighttime.
e)    None of the above.
   
ANS:    The distance we can see ahead is reduced.

Q 46. If you plan to pull into a driveway just after an intersection. When should you signal?

a)    After you cross the intersection.
b)    Before you cross the intersection.
c)    When you start your turn.
d)    In the middle of the intersection.
   
ANS:    After you cross the intersection.

Q 47. When passing, you can exceed the posted speed limit only when you are passing a group of cars.

a)    TRUE
b)    FALSE

ANS:    False

Q 48. If a tire blows out you should?

a)    Hold the steering wheel firmly while easing up on the gas pedal.
b)    Apply the brakes firmly.
c)    Shift to neutral and apply the brakes.
d)    Speed up to gain stability, then pull over.
e)    None of the above.
   
ANS:    Hold the steering wheel firmly while easing up on the gas pedal.

Q 49. You should yield to traffic on your left already in the roundabout.

a)    TRUE
b)    FALSE

ANS:    True

Q 50. What does a yellow sign mean?

a)    State highway ahead.
b)    A special situation or a hazard ahead.
c)    Construction work ahead.
d)    Interstate Sign.
e)    None of the above.
   
ANS:    A special situation or a hazard ahead.

Q 51. When driving in heavy fog during the daytime you should drive with your?

a)    Headlights off.
b)    Parking lights on.
c)    Headlights on low beam.
d)    Headlights on high beam.
e)    None of the above.
   
ANS:    Headlights on low beam.

Q 52. When making a left turn from a two-way street to a one-way street in which lane should your vehicle be in when the turn is completed?

a)    In the right lane.
b)    In the left lane.
c)    In the center lane.
d)    None of the above.
   
ANS:    In the left lane.

Q 53. When driving a roundabout, the same general rules apply as for maneuvering through any other type of intersection.

a)    TRUE
b)    FALSE

ANS:    True

Q 54. In which conditions would you need extra following distance?

a)    When driving on slippery roads.
b)    When following a motorcycle.
c)    When following trucks or vehicles pulling trailers.
d)    When it is hard to see.
e)    None of the above.
f)    All of the above.
   
ANS:    All of the above.

No comments:

Post a Comment