Sample Texas Permit Practice Test Free

Below are the FREE Sample of the Texas DPS Practice Test Online. These questions and answers help you easily prepare for and pass the Texas Driver's License Written Test.

The written driving test questions might be tricky. But with the right preparation, you can get the confidence to pass the first time. The Free Texas Practice Permit Test includes question on Texas State Laws, rules of the road, traffic signals, laws, signs and safety. Going through this real-time TX DPS Practice Test Q & A (s) will increase your chances of passing your Texas learner's permit exam on your first try.

Q1: You must use your low headlight beams at night when you are:
Ans: When driving at night you must use low headlight beams if you are
within 500 feet of an approaching vehicle, following within 300 feet of another vehicle, or driving on well-lit roads.

Q2: The law of Texas requires that _________ in a passenger vehicle must wear seat belts all the time.








Ans: : The driver and every passenger





Q3: This blue-colored sign means that:
Ans: the place is reserved for handicapped users

Q4: If you wish to make a turn, you should signal continuously for at least_________ before you actually make the turn.
Ans:  100 feet

Q5: When you approach a flashing yellow light at an intersection, you must:
Ans:  slow down and proceed with caution

Q6: What does this sign mean?








Ans:   A School Zone Ahead
*Hint: This sign means that you are near a school. Slow down, and prepare to stop suddenly if necessary. Watch for children.




Q7: To avoid the glare caused by oncoming headlights, drivers must shift their eyes:
Ans:  down to the lower right side of the road.
*Hint: When oncoming headlights temporarily blind you, avoid looking directly into the headlights of the approaching vehicle. You should shift your eyes down to the lower right side of your traffic lane.

Q8: When making a turn, you must use:
Ans: The push-pull technique

Q9: A pennant sign on the roadway indicates:
Ans: An advanced warning of no-passing zone
*Hint:This no-passing zone sign indicates that the distance you can see ahead is so limited that passing another vehicle is not permitted.

Q10: This sign warns of:





Ans: A Slippery road ahead
*Hint:This sign warns that the road surface ahead is slippery when wet. This sign is often located near bridges and overpasses. Do not suddenly turn, speed up, or stop.





Free Texas DPS Online Practice Test, Green Indicates answer

Q 1. If you are driving on an unpaved road that intersects with a paved road, which vehicle has the right of way?
a) The vehicle traveling the fastest
b) The vehicle traveling on the paved road
c) The vehicle traveling on the unpaved road
d) All of the above

Q 2. What does Texas law say about bicyclists on roadways?
a) Bicyclists can not use the left lane when turning
b) Bicyclists should be treated the same as a slow moving vehicle
c) Bicyclists must obey the same traffic laws as cars
d) None of the above

Q 3. On a level highway, how much longer does it take to pass a truck than a car?
a) The same amount of time
b) 1 – 3 seconds longer
c) 3 – 5 seconds longer
d) More than 5 seconds longer
e) All of the above

Q 4. Drugs and alcohol are a contributing factor in what percentage of fatal crashes in Texas?
a) 25%
b) 15%
c) 10%
d) 28%.
e) All of the above

Q 5. When you want to change lanes, how can you see if another vehicle is in your blind spot?
a) Check both mirrors only
b) Check your sideview mirror only
c) Turn and glance over your shoulder
d) Check your rearview mirror only

Q 6. If you are moving to Texas, how long do you have to obtain a driver’s license?
a) 30 days
b) 45 days
c) 15 days
d) 90 days

Q 7. How close to the curb should you park when parallel parking?
a) Within 10 inches
b) Within 6 inches
c) Within 4 inches
d) Within 18 inches.
e) All of the above

Q 8. If you are involved in an accident that is not investigated by law enforcement, and the crash resulted in death or more than $1,000 in property damage, how soon afterwards must you file a report with the Texas Department of Transportation?
a) 5 days
b) 7 days
c) 48 hours
d) 10 days from the date of the accident.

Q 9. Under Texas’ “Zero Tolerance Law” what is the penalty for the first offense for a minor who tries to buy alcohol with a fake driver’s license that says they are 21 years old?
a) Pay a fine of up to $500
b) Driver license will be suspended for 30 days
c) Mandatory attendance at an alcohol awareness course
d. 8 to 12 hours of community service
e) All of the above
f) None of the above

Q 10. You want to turn left at an upcoming corner. Give the right-of-way to:
a) Oncoming vehicles also turning left
b) All approaching vehicles
c) Pedestrians on the sidewalk waiting for a "WALK" signal
d) None of the above
e) All of the above



                                           Texas Driving Test - TEXAS ROAD RULES TEST



Q 1. In a passenger car or truck (with a manufacturers rated carrying capacity of not more than 1500 pounds) which of the following must use safety belts?
a) All passengers.
b) Only children.
c) Only the front seat passengers.
d) Only the driver.

ANS: All passengers.

Q 2. To avoid last minute moves, you should be looking down the road to where your vehicle will reach in approximately:
a) 10-15 seconds.
b) 1-5 seconds.
c) 5-10 seconds.
d) 15-20 seconds.

ANS: 10-15 seconds.

Q 3. Being constantly aware of the driving conditions, planning ahead, anticipating dangers, and taking the right actions so as to avoid obstacles or other vehicles is known as:

a) Defensive driving.
b) Safe driving.
c) Good driving.
d) Positive driving.

ANS: Defensive driving.




Q 4.
Which car is NOT using the roundabout correctly?

a) All of the cars are using the roundabout correctly.
b) Car B.
c) Car A.
d) Car C

ANS: Car C






Q 5.
You must obey instructions from school crossing guards:

a) On week days.
b) During school hours.
c) At all times.
d) During school holidays.

ANS: At all times.




Q 6. What does an orange sign mean?

a) Construction work ahead.
b) Divided highway ahead.
c) State highway ahead.
d) Merging lanes ahead.

ANS: Construction work ahead.






Q 7. If you are driving behind a motorcycle, you must:

a) Allow the motorcycle to use only half a lane.
b) Pass in the same lane where the motorcycle is driving.
c) Drive on the shoulder beside the motorcycle.
d) Allow the motorcycle to use a complete lane.

ANS: Allow the motorcycle to use a complete lane.


Q 8. If you are having vehicle trouble, and need to stop, first step you should do is:

a) Pull off the road and away from traffic.
b) Stop your vehicle over a hill or just around a curve for visibility.
c) Lift the hood to signal an emergency.
d) Check your driver's manual or online version for help

ANS: Pull off the road and away from traffic.

Hint: If your vehicle breaks down on the road, make sure that other drivers can see it. If you are having vehicle trouble, and need to stop, follow these rules: Pull off the road away from all traffic, if possible. Turn on your emergency flashers. Lift the hood to signal the emergency and place emergency flares or triangles.

Q 9. Keeping a steady speed and signaling in advance when slowing down or turning will help maintain what?

a) A safe distance next to your vehicle.
b) All of these choices.
c) A safe distance ahead of your vehicle.
d) A safe distance behind your vehicle.

ANS: A safe distance behind your vehicle.


Q 10.
If you find a steady yellow signal at an intersection, you must:

a) Continue with the same speed.
b) Proceed from the left side with caution.
c) Come to an immediate stop.
d) Increase your speed.

ANS: Come to an immediate stop.

HINT: A steady yellow signal warns you that it is about to change to red. If you are approaching the intersection, you must stop. However, if you are already within the intersection and there is no conflicting traffic present, you may complete your maneuver.

Q 11. You need to use extra caution when driving near a pedestrian using a white cane because:

a) He or she has a mental disability.
b) He or she is blind.
c) He or she is deaf.
d) He or she has a physical disability.

ANS: He or she is blind.






Q 12. To turn left from a one-way street to another, a driver must begin the turn:

a) From the right lane make make the turn close to the right curb.
b) From the left lane make make the turn close to the right curb.
c) From the left lane make make the turn close to the left curb.
d) From the right lane make make the turn close to the left curb.

ANS: From the left lane make make the turn close to the left curb.

HINT: To turn left from a one-way street to another, a driver must begin the turn from the left lane and make the turn close to the left curb.

Q 13. Which of the following road rules about turning is NOT correct?

a) When making turns, go from one lane to the other as directly as possible without crossing lane lines.
b) When making a left turn, avoid cutting the corner sharply.
c) When making a right turn, avoid swinging wide to the left.
d) Where there are no signs to control turning, you must turn into the lane farthest from the one you came from.

ANS: Where there are no signs to control turning, you must turn into the lane farthest from the one you came from.

HINT: Where there are no signs or lane markings to control turning, you should turn from the lane that is closest to the direction you want to go and turn into the lane closest to the one you came from. This way, you will cross the fewest lanes of traffic.

Q 14. In which of the following places is a U-turn permitted?

a) On a railroad crossing.
b) In a business district.
c) Across a double yellow line.
d) On a one-way street.

ANS: Across a double yellow line.

HINT: U-turns are permitted across double yellow lines when safe to do so. They are not permitted in business districts, on one-way streets, or on railroad crossings.


Q 15.
The eye test for the driver's license evaluates:

a) All of these visual elements.
b) Peripheral vision.
c) Acuity.
d) Depth and color perception.

ANS: All of these visual elements.

HINT: The eye test evaluates: 1) Acuity - how clearly you see 2) Peripheral vision - how far you can see to either side while looking straight ahead 3) Depth and color perception.

Q 16. Car B wants to cross this divided highway. Who has right of way, and why?

a) Car B has the right-of-way because it is to the right of Car A.
b) Car B has the right-of-way because it is on a smaller road than Car A.
c) Car B has the right-of-way because it has arrived at the intersection first.
d) Car A has right-of-way because it is on a larger road than Car B.

ANS: Car A has right-of-way because it is on a larger road than Car B.

HINT: Drivers are required to yield when entering a multi-lane road from a smaller road. In this case, Car B has to yield.


Q 17. Two sets of solid, double, yellow lines spaced two or more feet apart indicate:

a) A parking lot.
b) A barrier.
c) Two-way traffic.
d) An accelerating lane.

ANS: A barrier.

HINT: Two sets of solid, double, yellow lines spaced two or more feet apart are considered a barrier. Do not drive on or over this barrier, make a left turn or a U-turn across it, except at designated openings.

Q 18. When there is not enough room for a U-turn, you are suggested to follow:

a) A two-point turn.
b) A four-point turn.
c) A five-point turn.
d) A three-point turn.

ANS: A three-point turn.

HINT: If there is not enough room for taking a U-turn, you may consider a three-point turn. This will put you in the opposite direction. This turn should only be used when the street is narrow, there is good visibility, the traffic is light, the turn is legal and there is no other option.

Q 19. If you are making a left turn, you must begin:

a) In the rightmost lane.
b) In the leftmost lane.
c) In the center lane.
d) In the intersection.

ANS: In the leftmost lane.

HINT: If you are making a left turn, you must begin in the leftmost lane.

Q 20. _________ indicates the outside edge of the traffic lane, and may be crossed only by traffic moving to or from the shoulder.

a) Solid yellow line
b) Solid white line.
c) Broken yellow line
d) Broken white line

ANS: Solid white line.

HINT: In many areas, the right and/or left edges of the highway are marked with a solid white line. This line indicates the outside edge of the traffic lane, and may be

crossed only by traffic moving to or from the shoulder.

Q 21. What does this yellow warning sign mean?

a) A heavy truck is moving.
b) A dangerous goods truck is moving.
c) An emergency vehicle is moving.
d) A high occupancy farm vehicle is moving.

ANS: An emergency vehicle is moving.

HINT: This is an emergency vehicle sign. The right-of-way must be given to emergency vehicles approaching from any direction when they are sounding a siren or using their flashing lights.

Q 22. You see a flashing yellow traffic signal at an upcoming intersection. The flashing yellow light means:

a) Stop. Yield to all cross traffic before crossing the intersection.
b) Stop before entering the intersection as long as you can do so safely.
c) Only yield to emergency vehicles.
d) Slow down and cross the intersection carefully.

ANS: Slow down and cross the intersection carefully.



Q 23.
You may cross a double solid yellow line:

a) To turn into a driveway.
b) To pass a car if traffic permits.
c) When driving on the left.
d) To pass a slow moving truck.

ANS: To turn into a driveway.

HINT: Double solid lines: You may not pass, or change lanes. You may not cross the lines except when turning left to enter or leave the highway (e.g., to or from a driveway or to perform a U-turn.

Q 24. You arrive at a crossroad with a green traffic signal. You wish to drive straight through the intersection. Which of the following is true?

a) You cannot proceed.
b) You must briefly come to a stop, yield, and then you may proceed.
c) You are free to proceed, so long as you yield to any traffic already in the intersection.
d) You are free to proceed.

ANS: You are free to proceed, so long as you yield to any traffic already in the intersection.

HINT: You can proceed on a green signal. However, you must still yield to any traffic or pedestrians which are already in the intersection.

Q 25. Which of the following is true about seat belts?

a) All of these choices.
b) You must wear a seatbelt while driving.
c) Every passenger must wear a seatbelt or suitable child restraint.
d) Passengers can also be cited for not wearing their seat belts.

ANS: All of these choices.

HINT: You must ensure that everyone in your vehicle is wearing their seat belt. You and your passengers can be cited for not wearing their seat belts. Children must be secured in an appropriate child restraint.

Q 26. If you must walk on the highway, you should:

a) Walk on the right shoulder with the flow of traffic.
b) Never walk on the highway as it is illegal.
c) Walk in the middle lane to call for help..
d) Walk on the left side in order to watch for approaching vehicles

ANS: Walk on the left side in order to watch for approaching vehicles


Q 27. If a fire vehicle is responding to an emergency, you must stay back:

a) At least 100 feet.
b) At least 200 feet.
c) At least 500 feet.
d) 3 to 6 seconds.

ANS: At least 500 feet.




Q 28.
You must come to a complete stop before reaching a school bus which has stopped for passengers with its red lights flashing. When can you proceed?

a) When the bus resumes motion.
b) When the flashing red lights are switched off.
c) Any of these.
d) When the driver signals you to pass.

ANS: Any of these.

HINT: You must stop behind a school bus which has stopped for passengers with its red flashing lights on. You cannot proceed until the red lights are switched off, the bus is in motion, or the bus driver has waved you through. When you do proceed, drive with care and keep watch for pedestrians.

Q 29. What does this sign indicate?

a) Traffic moves in a counter-clockwise direction.
b) A roundabout ahead.
c) Expect delays on the rotary.
d) Entering a two-way traffic circle.

ANS: A roundabout ahead.

HINT: This sign means that a circular intersection or a roundabout is ahead. A roundabout is a one-way traffic circle designed to keep traffic moving. It also reduces delays, crashes, fuel consumption, air pollution and construction and maintenance costs.

Q 30. When you are merging onto the freeway, you should be driving:

a) At or near the same speed as the traffic on the freeway.
b) At a speed of 55 mph on all highways.
c) 10 mph faster than the posted speed limits.
d) 20 to 25 mph slower than the traffic on the freeway.

ANS: At or near the same speed as the traffic on the freeway.


Q 31. Double solid white lines on the road separate two lanes of traffic:

a) Moving in the opposite direction.
b) Merging right.
c) Moving in the same direction.
d) Merging left.

ANS: Moving in the same direction.

HINT: Double solid white lines separate two lanes of traffic going in the same direction. They are most commonly seen on interstates. Crossing double solid white lines is prohibited.

Q 32. You may not cross a single broken white (or yellow) line:

a) When passing to the right on a one-way street.
b) When the car in front is disabled.
c) When turning left into a driveway.
d) When doing so would interfere with traffic.

ANS: When doing so would interfere with traffic.

HINT: Single broken line: You may pass other vehicles or change lanes if you can do so safely and not interfere with traffic.

Q 33. This regulatory sign represents:

a) No driving in reverse.
b) Road ends.
c) Non-directional arrow.
d) No U-Turn.

ANS: No U-Turn.





Q 34. When a traffic signal turns green at an intersection and you are going straight through, you must:

a) Stop and wait for the next signal.
b) Make sure there are no more vehicles coming through or still in the intersection.
c) Watch for the turning traffic.
d) Drive your vehicle as quickly as possible through the intersection.

ANS: Make sure there are no more vehicles coming through or still in the intersection.

HINT: When a traffic signal turns green at an intersection, make sure the way is clear of any other vehicles that might be still coming through or in the intersection. Most accidents at traffic signals happen in the first few seconds after the light has changed. Yield to any pedestrians who are still on the road.

Q 35. One of the most important things to remember about driving at night or in fog is to?

a) Drive within the range of your headlights.
b) Watch for cars at intersections.
c) Be ready to brake more quickly.
d) Use your high beams at all times.

ANS: Drive within the range of your headlights.



Q 36. This flagger sign means that:

a) Traffic must take a detour.
b) Traffic must go straight.
c) Drivers must stop their vehicles.
d) Traffic must leave the work zone area.

ANS: Drivers must stop their vehicles.

HINT: Flaggers normally wear orange vests, shirts or jackets and use red flags or paddles to direct traffic safely through work zones. This flagger requires the traffic to stop at the sign.


Q 37.
What should you do if an emergency vehicle is pulled over?

a) You should slow down and merge into another lane.
b) You must remain in your lane, merging would only cause another hazard.
c) You are required to leave an empty lane between yourself and the emergency vehicle, but only when the speed limit exceeds 40 mph.
d) You should pull over and park behind the emergency vehicle.

ANS: You should slow down and merge into another lane.

HINT: You must slow down and leave an empty lane between yourself and the emergency vehicle. If you have to merge, do so with caution. NOTE - You are required to leave an empty lane between your car and the emergency vehicle if it is safe, otherwise reduce speed by 20 mph.

Q 38. What is a roundabout?

a) A one-way street.
b) An intersection where traffic travels around a central island in a counter-clockwise direction.
c) An intersection without a center island.
d) A two-way street.

ANS: An intersection where traffic travels around a central island in a counter-clockwise direction.

HINT: A roundabout is an intersection where traffic travels around a central island in a counter-clockwise direction.

Q 39. If a dust storm is approaching or you encounter one while driving, you should:

a) Be cautious and drive through it, since dust storms usually don’t last very long.
b) Slow down, carefully pull completely off the road, turn off your lights, take your foot off the brake and wait until the storm passes.
c) Pull off to the shoulder and turn on your hazard lights. Wait for the storm to pass.
d) Slow down, carefully pull completely off the road, turn on your lights and wait until the storm passes.

ANS: Slow down, carefully pull completely off the road, turn off your lights, take your foot off the brake and wait until the storm passes.

Q 40. Before backing up your vehicle, you should look to the front, sides and rear, and continue to look _________ while backing.

a) into the mirrors
b) to the front
c) to the rear
d) to the sides

ANS: to the rear

HINT: Before backing up your vehicle, you should look to the front, sides and rear, and continue to look to the rear while backing.

Q 41. You drive up to an intersection and you see this sign. What should you do?

a) Slow down and prepare to yield to pedestrians and traffic ahead.
b) Come to a complete stop and proceed after yielding to any pedestrians.
c) Slow down and prepare to yield to traffic already on the road ahead. You will definitely not need to stop.
d) Maintain speed as all traffic ahead must yield to you.

ANS: Slow down and prepare to yield to pedestrians and traffic ahead.

HINT: You must slow down and prepare to yield to traffic ahead. You may be required to stop, so be ready.


Q 42. You must yield the right-of-way to an approaching vehicle when you are:

a) Already in a traffic circle.
b) Going straight ahead.
c) Already in an intersection.
d) Turning left.

ANS: Turning left.

HINT: If drivers approaching from opposite directions reach an intersection at about the same time, a driver turning left must yield to approaching traffic going straight or turning right.


Q 43. This sign means:

a) Children playing ahead.
b) A hospital zone ahead.
c) Disabled persons crosswalk.
d) A school zone ahead.

ANS: A school zone ahead.

HINT: This sign indicates a school zone. Motorcycle riders must slow down and come to a complete stop, if necessary.



Q 44. What does this intersection sign mean?

a) An intersection for crossroads.
b) A T-junction of a highway.
c) A side road at a railroad crossing.
d) A chevron at a railroad crossing.

ANS: A side road at a railroad crossing.

HINT: A warning of a railway crossing very close to the intersection (side road railroad crossing). Use caution when crossing tracks.



Q 45.
Before reaching the crest of a hill or entering a curve, you must _________ and watch for oncoming vehicles.

a) slow down, move to the left side of the road,
b) slow down, move to the right side of the road,
c) speed up, turn on the headlights,
d) speed up, change gears,

ANS: slow down, move to the right side of the road,

HINT: Hills and curves on rural roads are often steeper and sharper than on highways. Before reaching the crest of a hill or before entering a curve, slow down, move to the right side of the road and watch for oncoming vehicles.

Q 46. Which of the following right-of-way rules is not true?

a) You must obey signals by a law enforcement officer, even if the officer's signals contradict the traffic signals.
b) Pedestrians using a guide dog carrying a white cane have absolute right-of-way.
c) Drivers must yield the right-of-way at all times to pedestrians who are in a marked or unmarked crosswalk.
d) At an intersection where there is no stop sign, yield sign, or oncoming traffic signal, drivers must yield to vehicles coming from the left.

ANS: At an intersection where there is no stop sign, yield sign, or oncoming traffic signal, drivers must yield to vehicles coming from the left.

HINT: At an intersection where there is no stop sign, yield sign or oncoming traffic signal, drivers must yield to vehicles coming from the right.

Q 47. When approaching or driving through a work zone, you must NOT:

a) Weave from lane to lane.
b) Reduce your speed.
c) Watch for slower speed limits.
d) Keep up with the flow of traffic

ANS: Weave from lane to lane.

HINT: When approaching or driving through a work zone, observe what other drivers are doing and avoid sudden moves. Do not weave from lane to lane. Brake gradually to give drivers behind you ample time to slow down. Keep up with the flow of traffic.

Q 48. This car's turn and brake signals have failed, so the driver is using hand gestures to signal instead. What is the driver's intention?

a) Turn right.
b) Slow down.
c) Increase speed.
d) Turn left.

ANS: Turn right.

HINT: The driver intends to turn right.




Q 49. You have parked facing down a steep hill. If you drive an automatic you should leave your car in PARK. What gear should you use with a manual?

a) Leave your car in neutral.
b) Leave your car in top gear.
c) Leave your car in reverse.
d) Leave your car in first gear.

ANS: Leave your car in reverse.

HINT: If you parking on a hill in a manual, you should use your gears to oppose the pull of gravity. That way your engine will stop your car from rolling if your brakes were to fail.



Q 50. The state examiner will check the person’s vehicle before beginning the driving test to:

a) Make sure that the vehicle is in safe operating condition.
b) Make sure that the vehicle has the required equipment.
c) Neither of these choices.
d) Both of these choices.

ANS: Both of these choices.




Find 89 More Questions ► Texas Road Rules Test - Permit Practice Test Answers